Aile, aralarında evlilik ve kan bağı bulunan, eşler, çocuklar, kardeşler, anne, baba gibi bireylerin oluşturduğu, toplumun en küçük yapı taşını oluşturmaktadır. Hukuk düzenimiz de aile düzenine büyük önem vererek ailenin dolayısıyla da toplumun korunması hedeflenmiştir. Aile Hukuku ile ilgili her türlü düzenleme, yasal dayanağını temel mevzuatı olan Medeni Kanun’dan almaktadır.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun da şiddet gören veyahut böyle bir tehdit altında bulunan kadın, çocuk, aile bireyi ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunması ve bu kişileri hedef alan şiddetin önlenmesi için alınacak önlemleri düzenlemektedir. Ailelerin meydana gelen sorunlarının çözümü noktasında, mahremiyet duygusunu da daima göz önünde tutarak, Kocaeli ili İzmit ilçesinde faaliyet gösteren büromuzda siz değerli müvekkillerimizin herhangi bir hak kaybına uğramaması adına aile hukuku davaları alanında uzman avukat kadromuzla çözüm odaklı ve titizlikle avukatlık hizmeti vermekteyiz.

BÜROMUZDA AİLE HUKUKU ALANINDA İNCELENEN DAVA TÜRLERİ

Aile ile alakalı konuları ilgilendiren, medeni hukuk kapsamı içinde yer alan aile hukuku belli konuları olan bir daldır. Aile hukuku davaları dediğimiz zaman; nişanlanma, boşanma, aile konutu, mal rejimi, eş ve çocukların nafaka hakkı, evlat edinme, velayet gibi durumlar başlıca akıllara gelen konulardır. Hizmet verdiğimiz davalardan kısaca bahsedecek olursak:

BOŞANMA DAVALARI: Boşanma davasının anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki çeşidi vardır. Anlaşmalı boşanma davaları için menfaatlerinize en uygun şekilde protokol hazırlamaktayız.

MAL REJİMİ DAVALARI:

 SOYBAĞININ KURULMASI DAVALARI

  • BABALIK DAVASI: Tanımayı kendi rızasıyla sağlamayan babaya karşı; anne ya da çocuğun açabileceği bir davadır. Dava babaya karşı açılır, eğer baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. 
  • SOYBAĞININ REDDİ: Soybağının reddi davası, baba ile çocuk arasında herhangi bir sebeple oluşmuş bulunan soybağının çürütülmesi için açılır. 
  • EVLAT EDİNME: Evlat edinmenin gerçekleşebilmesi için küçüğün yararına olması ve evlat edinenin kişinin diğer çocuklarının hakkını gözetmesi gerekir. 

VELAYET DAVALARI: 

 NAFAKA DAVALARI:

  • TEDBİR NAFAKASI: Evlilik devam ederken ayrı yaşamaya başlayan eşlerden maddi olarak güçlü olanın, güçsüz olana ödediği nafaka türüdür. Boşanma davası açılmadan da tedbir nafakasının bir dava ile istenmesi mümkündür.
  • YOKSULLUK NAFAKASI: Boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmadığı sürece, geçimini sağlamak amacıyla diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
  • İŞTİRAK NAFAKASI: Velayete sahip olmayan tarafın, velayeti elinde bulunduran tarafa müşterek çocuklar için boşanma gerçekleştikten sonra ödediği nafaka türüdür. Müşterek çocuklar için nafaka 18 yaşını doldurana kadar ödenir.
  • YARDIM NAFAKASI: Yoksulluğa düşecek olan alt soya ve üst soyuna ödenen nafaka türdür. Kişilerin, yoksulluk içinde bulunan anne, babasına ya da eğitimi devam eden 18 yaşını geçmiş çocuklarına ödediği nafaka türüdür. Yardım nafakası kardeşler için de hükmedilebilir. Ancak kardeşlere ödenmesi için, nafaka yükümlüsünün refah içinde bulunması gerekir.

VESAYET DAVALARI: Vesayet; velayet altında bulunmayan küçükler ya da çeşitli sebeplerden dolayı mallarını yönetemeyen kişileri korumaya yönelik bir kurumdur. Vesayet; velayet altında bulunmayan küçükler ve akıl hastalığı, akıl zayıflığı, savurganlık, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim, özgürlüğü bağlayıcı ceza alan erginlerin hukuki işlemlerinde söz konusu olur. Vasi ve kayyım atanması için görülen davalarda titizlikle vekillik görevimizi yerine getirmekteyiz.

UZMAN EKİBİMİZ