Ofisimiz ismi kullanılarak masraf veya başka bir gerekçe ile para istenmesine itibar etmeyiniz. ​

 RUHSATSIZ SİLAH, MERMİ, BIÇAK VEYA BIÇAK BULUNDURMA, SATINALMA VEYA TAŞIMA SUÇLARI İLE SİLAH KAÇAKÇILIĞI SUÇLARI(6136 SAYILI KANUNA MUHALEFET)

Şiddet eylemleri genellikle silah veya silah benzeri aletler ile gerçekleşmektedir. Silah,
saldırı ve savunma amacıyla kullanılan ve kullanıldığı takdirde mağdurun yaralanması veya
ölmesi sonucu doğuracak araçtır.

Silah, fail tarafından saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış veya bu amaçla yapılmış olmasa dahi fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli, fiilin işlenmesi sırasında faile üstünlük sağlayan veya mağdurun direncinin kırılmasına yardımcı olan, insan vücudu üzerinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik etki meydana getirebilen, taşınır ve taşınmaz her türlü araç, alet veya nesnedir.

TCK’nın 6/1-f bendinde silah: TCK m. 6/1-f: “Silah deyiminden;

  1. Ateşli silahlar,
  2. Patlayıcı maddeler,
  3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,
  4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,
  5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler, anlaşılır.”şeklinde tanımlanmıştır.

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin74 2/e bendine göre ateşli silah, “mermi çekirdeği veya saçma tabir edilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri, barut gazı veya bu neviden patlayıcı ve itici güç ile uzak mesafelere kadar atabilen silahtır.

Av tüfekleri ise, avlanma amacıyla kullanılan silahlardır. Avlanacak olan hayvanın fiziki bütünlüğüne göre çeşitli ebatlarda üretilmektedir. Bu silahlar kendi içinde yivli ve yivsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Yivli av tüfekleri 6136 sayılı Kanuna göre ruhsata tabi olmasına karşılık, yivsiz av tüfekleri bu Kanuna göre ruhsata tabi değildir.

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 1. maddesine göre, “Ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması bu kanun hükümlerine tabidir.”

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 4/1. maddesine göre ise: “Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.”

6136 sayılı Kanuna göre ateşli silahın, silah kapsamında değerlendirilebilmesi için atış kabiliyetinin olması gerekir. Bu kapsamda ateşli silahtan bahsedebilmek için, en az bir tane fişeği atabilmesi gerekir. Silahın ateşleme yapması için kullanılan horoz, iğne vb. parçalarının arızalı olması veya bulunmaması halinde bu silah 6136 sayılı Kanun kapsamında silah olarak nitelendirilmeyecektir.

6136 sayılı Kanunun 13/1. maddesinde ruhsatsız ateşli silah taşıma, bulundurma, satın alma düzenlenmiştir. Fail 13. madde kapsamında satın aldığı silahları ayrıca taşır ise, aynı kanunda yer alan seçimlik hareketleri gerçekleştirdiği için tek bir ceza alacaktır. Dolayısıyla, fail, taşıma fiilinden ayrıca cezalandırılmaz.

Satın almak, 6136 sayılı Kanuna aykırı olarak, ateşli silahlarla bunlara ait mermilerin bir bedel karşılığında başkasından devralınması anlamına gelir. Taşımak, 6136 sayılı Kanuna aykırı olarak, ateşli silah veya merminin mesken veya işyeri dışına çıkarılmasını ifade eder.

6136 sayılı Kanunun 13/1. maddesinde öngörülen yaptırım bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.

Suçun cezasını artıran nedenler, 6136 sayılı Kanunun 13. maddesinin ikinci fıkrası ve Ek 5. maddesinde düzenlenmiştir.

Maddenin ikinci fıkrasında: “Ateşli silahın, bu Kanunun 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasında sayılanlardan olması ya da silâh veya mermilerin sayı veya nitelik bakımından vahim olması halinde beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.”

Ek beşinci maddede ise: “Bu Kanunun 12 ve 13. maddelerine aykırı eylemleri; top, havan, roketatar, uçaksavar, tanksavar, ağır ve hafif makinalı tüfekler ve benzeri askeri amaçlı savaş silahları veya mermilerine ilişkin olduğu takdirde anılan maddelere göre hükmedilecek cezalar bir kat artırılır.” düzenlemeleri yer almaktadır.

6136 sayılı Kanunun Ek birinci maddesinin birinci fıkrasında sayılan yerlerde bu kanuna aykırı olarak ateşli silahları veya mermileri, dördüncü maddede yazılı bıçakları veya sair aletleri veya benzerlerini taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında ilgili kanunlarda belli edilen cezaların iki katına hükmolunacağı öngörülmüştür. (Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde vs.)

Maddenin Üçüncü fıkrasında da hafifletici sebep düzenlemiş olup; “Bu Kanunun 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasında sayılanlar dışındaki ateşli silahın bir adet olması ve mutat sayıdaki mermilerinin ev veya işyerinde bulundurulması halinde verilecek ceza bir

yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmibeş günden yüz güne kadar adlî para cezasıdır.” hükmü yer almaktadır.

6136 sayılı Kanunun 13/5. maddesinde ise: Kurusıkı tabir edilen ses veya gaz fişeği ya da benzerlerini atabilen tabancayı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak öldürmeye elverişli silah haline dönüştüren kişi, bu maddenin birinci fıkrası hükümlerine göre cezalandırılır.”düzenlemesi yer almaktadır.

6136 sayılı Kanunun 13. maddesinde belirtilen fiiller bakımından görevli mahkeme

asliye ceza mahkemesidir.

5271 sayılı CMK’nın 250/1-b maddesi gereğince, 6136 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci, üçüncü ve beşinci fıkraları ile 15 inci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen suçlar Seri Muhakeme Usulü kapsamındadır.

SİLAH KAÇAKÇILIĞI

Münhasıran sporda kullanılan ateşli silahlar ve mermileri ile yivsiz av tüfekleri ve mermileri dışında, uzun namlulu ve kısa namlulu silahlar, yivli av tüfekleri dâhil tüm tüfekler, toplu ve otomatik tabancalar ile bunlara ait mermiler silah kaçakçılığı suçunun kapsamına dâhildirler.

Silah Kaçakçılığı 6136 sayılı Kanunun 12/1. maddesinde düzenlenmiştir. Maddeye

göre:

“Ateşli silahlarla bunlara ait mermilerin ülkeye sokulması, ülkeye sokulmaya

kalkışılması, ülkeye sokulmasına aracılık edilmesi, bunların 29/6/2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümleri dışında ülkede yapılması, bu suretle ülkeye sokularak ve ülkede yapılan ateşli silahları veya mermileri bir yerden diğer bir yere taşınması veya yollanması veya taşımaya bilerek aracılık edilmesi, satılması veya satmaya aracılık edilmesi veya bu amaçla bulundurulması” silah kaçakçılığıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere, bu suç, tipik bir seçimlik hareketli suçtur.

6136 sayılı Kanunun 12. maddesine göre, satmak fiilinin cezası beş yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adli para cezasıdır.

Ticaret kastıyla ateşli silah veya mermilerinin satılması halinde 6136 sayılı Kanunun

12. maddesindeki suç oluşmaktadır. Satmak fiilinin yaptırım altına alınmasının nedeni, ateşli silahlarla mermilerin yayılması ve kişilerin kanuna aykırı şekilde silahlandırılmasını önlemek ve ülkenin güvenliğini sağlamaktır. Böylelikle, silah kaçakçılarının ülkede ticari kastla bu suçu işlemeleri önlenmek istenmiştir. Satmak fiilinin ülke sınırları içinde gerçekleşmesi gerekir.

Satmaya aracılık etmek, ateşli silahlarla bunlara ait mermilerin bir bedel karşılığında başkasına devredilmesine aracılık edilmesidir. Diğer bir ifade ile, ateşli silahlar ile bunlara ait mermilerin satılması için faaliyette bulunulmasıdır.

Silah ticareti veya silahın yurt içinde yapılması engellenmek istendiği için, bir adet tabancanın kişisel kullanım kastıyla satılması durumunda 6136 sayılı Kanunun 12/1. maddesinde yer alan suçun oluştuğu söylenemez. Bu durumda, yani, fiilin tek tabancaya ait olması ve yapılan satışın saiki silah ticaretine yönelik olmadığı durumlarda 6136 sayılı Kanunun 12/1. maddesi değil, 6136 sayılı Kanunun 13/1. maddesi uygulama alanı bulacaktır.

6136 sayılı Kanunun 12/1. maddesinde öngörülen yaptırım beş yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adli para cezasıdır.

İkinci fıkrada suçun müşterek (birlikte) faillik şeklinde işlenmesi düzenlendiğinden dolayı, söz konusu fıkranın yaptırımı sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adli para cezasıdır. 6136 sayılı Kanunun 12/2. maddesine göre, “Birinci fıkrada yazılı suçları üçüncü fıkradaki hal dışında iki veya daha çok kişinin birlikte işlemeleri halinde, failler hakkında sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.”hükmü yer almaktadır.

Üçüncü fıkrada suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi düzenlendiği için verilecek olan ceza bir kat artırılır.

Dördüncü fıkrada nitelik ve miktar bakımından vahamet durumları düzenlendiği için verilecek olan ceza yarı oranında artırılır. 6136 sayılı Kanunun 12. maddesinin dördüncü fıkrasına göre, “Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleri olması ya da bu niteliği taşımayan ateşli silahlar veya her türlü mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde yukarıdaki fıkralarda yazılı cezalar yarı oranında artırılarak hükmolunur.” düzenlemesi yer almaktadır.

Beşinci fıkrada nitelik bakımından vahim olarak kabul edilen silahların miktar bakımından vahim olması hali düzenlendiği için verilecek olan ceza bir kat artırılır.

Vahim” ifadesi, “nitelik bakımından vahim” ve “miktar (sayı) bakımından vahim” olmak üzere ikili bir ayrıma tabidir.

6136 sayılı Kanunun 12. maddesinde belirtilen fiillerin yaptırımının üst sınırı oniki yıl olduğu için, görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Kocaeli ili İzmit ilçesinde faaliyet gösteren ofisimizde, alanında uzmanlaşmış iyi ceza avukatı ile tüm ceza davaları konularında olduğu gibi Ruhsatsız Silah, Mermi, Bıçak veya Bıçak Bulundurma, Satın Alma Veya Taşıma Suçları ile Silah Kaçakçılığı suçlarında da danışmanlık ve dava avukatlığı hizmeti verilmektedir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir