Kasten yaralama suçu Türk Ceza Kanunu’nun “Kişilere Karşı Suçlar” başlıklı ikinci kısmının “Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar” başlıklı ikinci bölümünde 86-88.maddeler arasında yaptırım altına alınmıştır. Toplumda yaşayan kişilerin vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen ve kişinin vücuduna acı verilmesine, sağlığının veya algılama…
Evlilik birliğinin devamı eşlerden beklenemeyecek derecede sarsıldığında taraflar arasında mevcut evlilik birliğinin sona erdirilmesi için boşanma süreci başlatılmaktadır. Ancak boşanma süreci birtakım hukuki kavramları da beraberinde getirmektedir. Nafaka ve çeşitleri de bunlardan biridir. Genel tanımı itibariyle nafaka, boşanma davası devam…
Nafaka, boşanma sürecinde olan ya da boşanmış olan taraflardan yoksulluğa düşecek tarafa ve de tarafların ortak çocuklarına toplu veya aylık ödenmesi için kararlaştırılan paradır. Hukukumuzda 4 adet nafaka çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Yoksulluk Nafakası, İştirak Nafakası, Tedbir Nafakası, Yardım Nafakasıdır. Belirtilen…
Hırsızlık suçu çok eski zamanlardan günümüze kadar işlenen bir suç olmakla birlikte ülkemizde de en çok işlenen suçlardan biridir. Günümüzde hırsızlık suçunun işleniş şekli, suçun işlenmesinde kullanılan araç, failin kişisel becerileri gibi etkenler çeşitlilik göstermektedir. Hırsızlık; başkasına ait olan taşınır…
Hukukumuzda, tüketici hukukuna ilişkin düzenlemeler ilk olarak tüketicinin korunması hakkında 4077 sayılı kanun ile 1995 yılında yapılmıştır. Toplumun ihtiyaçlarına paralel olarak 2014 yılında Tüketicinin Korunması Hakkında 6502 sayılı Kanun yürürlüğe girmiştir; hali hazırda günümüzdeki uyuşmazlıklarda da 6502 sayılı kanun uygulanmaktadır.…
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARI Ortaklığın giderilmesi davaları, bir mal üzerinde ortak mülkiyet hakkı olan kişilerin bu ortak mülkiyetlerindeki paylarını diğer ortaklardan ayırarak bireysel mülkiyetlerine çevirmek için açtıkları davalardır. Ortaklığın giderilmesi davası genellikle ortakların birlikte malik oldukları taşınmazlardaki ortaklığın giderilmesi amacıyla açılmaktadır.…
Arabuluculuk taraflar arasındaki mevcut hukuki uyuşmazlığın yargılama süreci başlatılmadan önce karşılıklı müzakereler ile sonuçlandırılmasını amaçlayan bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk süreçlerini “ihtiyari arabuluculuk” ve “zorunlu arabuluculuk” olmak üzere iki başlık altında ele almak mümkündür. İhtiyari arabuluculuk kapsamında taraflar tamamen…
Kaçakçılık; eşya ve ürünlerin gümrük vergilerinin az ödenmesi ya da hiç ödenmemesi için yasa dışı yollarla ülkemize sokulması sonucu iç piyasada satılmasıdır. Ayrıca, tütün mamulleri, alkollü içki, akaryakıtın mevzuatla belirlenen şartlar dışında yasadışı olarak üretilmesi ve kültür/tabiat varlıklarımızın izinsiz ticareti…